(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Šťáva z bezu
Potřebné ingredience
Bezové květy, 4 kg cukru, 4 citrony, lžička kyseliny citronové
Postup přípravy
Natrhej 2 tašky rozkvetlých květů černého bezu, osprchuj je ve vaně a pak nůžkami odstřihuj květy od těch stopek ( trochu stopek nevadí :-)) do velké mísy či lavoru a posyp krystalovým cukrem přiměřeně- cca 1 kg, přidej dobře omyté 4 citrony na kolečka, já použila bio z Lidlu, něčím přiklop a nech 12 hodin stát pak zalij převařenou vodou, aby bylo vše dobře ponořené cca 4l a nech 12 hodin stát. Pak vyndavej rukou květy a citrony a ždímej je dobře- vyhoď je. Zbylou tekutinu odměř na litry a přeceď do hrnce, doplň cukr dle rovnice na každý 1 litr - 1 kilo cukru, nezapomeň že už tam kilo máš. Tak pokud máš 4 litry tak dej ještě 3 kila cukru ;-) a plnou lžičku kyseliny citronové. Přiveď k varu a vypni, nech stát hodinu, opakuj ještě 2x, ochutnej jestli je dobrá, můžeš ji ještě trochu okyselit. Horkou plň do zavařovacích sklenic a dobře uzavři, až vystydnou budou víčka pěkně držet.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé